Friday, January 14, 2011

MINYAK DAN LELEMAK

MINYAK DAN LELEMAK

Minyak dan lelemak terdiri daripada campuran tiga kelas asid lemak asas dikenali sebagai:

1- lemak dan minyak tepu,
2- mono tak tepu dan
3- poli tak tepu.

Walaupun digunakan untuk menggambarkan komposisi kimia minyak dan lelemak, kelas asid lemak itu penting kepada khasiat pemakanan sesuatu produk. Ia adalah asas kepada berlainan asid lemak utama di dalam minyak dan lelemak.

Minyak dan lelemak tepu selalunya dihindari pengguna atas sebab berkaitan kesihatan, antaranya peningkatan kolesterol darah yang menjadi risiko kepada penyakit jantung. Minyak dan lelemak tepu terdiri daripada minyak kelapa, minyak isirung sawit dan lemak haiwan seperti lepa susu, lemak khinzir dan lemak lembu (tallow) dan lemak kambing.

Minyak mono tak tepu baik untuk kesihatan jantung, seperti dibuktikan oleh pemakanan masyarakat di rantau Mediteranean. Minyak yang kaya dengan asid lemak mono tak tepu adalah minyak zaitun, Canola, biji sesawi, bunga matahari dan olein sawit.

Asid lemak mono tak tepu adalah neutral pada kolesterol darah. Ia dapat membantu menurunkan paras kolesterol yang tinggi dan seterusnya mengekalkan paras kolesterol darah.

Minyak poli tak tepu adalah yang terbaik antara semua minyak dan lelemak, terutama sekali jika dibandingkan lemak tepu.

Minyak poli tak tepu dikatakan amat baik untuk kesihatan. Antara minyak poli tak tepu ialah, minyak jagung, soya, biji kesumba dan bunga matahari. Kandungan utama minyak berkenaan ialah asid lemak poli tak tepu dan asid linoleic, adalah asid lemak penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh haiwan dan juga manusia.

Bagaimanapun, asid lemak poli tak tepu dikatakan mudah teroksida apabila dipanaskan, terutama sekali apabila digunakan untuk menggoreng. Penggunaan minyak yang teroksida secara berlebihan boleh meningkatkan risiko kanser.


Sent from my iPad (Ramly)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...